Γιατί το Yachting χρειάζεται άμεσα καταρτισμένα πληρώματα

Yachting – Θαλάσσιος Τουρισμός

Σε έναν κλάδο που εξελίσσεται στο next big thing της “βαριάς βιομηχανίας” της Ελλάδας, του τουρισμού, ποιος δεν θέλει να αρπάξει τη δική του ευκαιρία; Σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται ραγδαία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ποια επιχείρηση δεν θα παρέχει “γη και ύδωρ” για ένα εξειδικευμένο στέλεχος;

Ο λόγος για το yachting, τον τουρισμό με σκάφη αναψυχής, ο οποίος πλέον παρέχει γιγαντιαίες ευκαιρίες για μια ονειρεμένη καριέρα.

Στην εποχή μετά από την πανδημία του κορωνοϊού που έφερε τα πάνω-κάτω σε όλο τον πλανήτη, το yachting, καθώς και όλος ο κλάδος του τουρισμού με σκάφη αναψυχής, εξελίχθηκε στην αιχμή του δόρατος. Και αυτό, φυσικά ισχύει και για τον ελληνικό τουρισμό, στον οποίο, όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, το Yachting έχει εξελιχθεί σε μια από τις κυρίαρχες τάσεις: Το 2019 η Ελλάδα ήταν η τρίτη σε κατάταξη χώρα παγκοσμίως στη λίστα με τις ναυλώσεις, αποτελώντας το 17% της παγκόσμιας αγοράς.

Μπορεί το 2020 να ήταν μία κακή και δύσκολη χρονιά για το τουρισμό στο σύνολο του, καθώς τα lockdown και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν (και) στους τουρίστες από την Αμερική, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία (οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν τους βασικούς ναυλωτές μεγάλων σκαφών, άνω των 25-30 μέτρων κατά μέσο όρο), δεν επέτρεψαν στον κλάδο να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι, η σεζόν “διασώθηκε” από τους προερχόμενους από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια τουρίστες, οι οποίοι συνήθως ναυλώνουν σκάφη που είναι μικρότερα των 20 μέτρων.

Η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας και κυρίως η ανάγκη των πολιτών όλου του κόσμου να κάνουν διακοπές με ασφάλεια, μακριά από το συνωστισμό, αλλά στο επίκεντρο των ομορφιών που χαρίζουν οι ελληνικές θάλασσες, έφερε “έκρηξη” στον κλάδο, καθώς το Α’ τρίμηνο του 2021, η αγορά σκαφών σημείωσε άνοδο 46% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Γεγονός που καταδεικνύει την έντονη άνθιση του κλάδου και την επιθυμία του κόσμου, να κάνεις άνετες και αξέχαστες διακοπές σε όλη την Ελλάδα, πάνω από όλα με την ασφάλεια που προσφέρουν από τον ιό, οι διακοπές με σκάφος.

Τώρα λοιπόν, με αυτές τις εξελίξεις και τη δυναμική που έχει ο κλάδος, αναδεικνύεται η ευκαιρία που προκύπτει από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ήδη ο κλάδος, μαζί με την αύξηση της ζήτησης: Η ανάγκη για καταρτισμένα πληρώματα στα σκάφη αναψυχής, τα οποία θα διασφαλίσουν τόσο την ασφαλή και ομαλή εμπειρία των διακοπών για τους πελάτες του σκάφους, όσο και την ανάγκη τα σκάφη να είναι επανδρωμένα με άτομα τα οποία κατανοούν τις ανάγκες και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν τα yachts.

Όπως εξηγεί ο Ρούπερτ Κόνορ της Luxury Yacht Group, πως το 40%-50% των ετήσιων εξόδων ενός σκάφους αναψυχής, σχετίζεται με την εκπαίδευση, ένδυση και αμοιβή του πληρώματος που το επανδρώνει. Είναι λοιπόν εύκολα αντιληπτό, πως το πλήρωμα αποτελεί το βασικότερο πυλώνα κάθε σκάφους, καθώς όπως προσθέτει το εξειδικευμένο στέλεχος του κλάδου, το 99% των προβλημάτων που προκύπτουν σε ένα σκάφος αναψυχής οφείλονται στο πλήρωμα.

Είναι επομένως προφανές, πως με την άνθιση του τουρισμού στον κλάδο των σκαφών αναψυχής, αλλά και με την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα κατάλληλο πλήρωμα σε κάθε ένα από τα χιλιάδες σκάφη που ενοικιάζονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και το εξωτερικό, δημιουργείται μία πρωτοφανής επαγγελματική ευκαιρία σε όσους ανθρώπους αγαπούν το κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά και τα σκάφη, καθώς τους δίνεται μία ευκαιρία να ταξιδεύουν σε εντυπωσιακά μέρη, με πολυτελή σκάφη και ισχυρούς πελάτες, ως μέρος της δουλειάς τους.
Όπως και προφανές είναι ότι είναι μια από τις πιο καλοπληρωμένες εργασίες του παρόντος και του μέλλοντος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να αρπάξει την ευκαιρία, είναι να εκπαιδευτεί σωστά και στα πρότυπα που προβλέπονται, για να κεφαλαιοποιήσει γρήγορα ό,τι επένδυσε στην εκπαίδευση του, στην υψηλή αμοιβή από ένα επάγγελμα που έχει μόνο θετικές προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης τόσο στο άμεσο όσο και στο μακρινό μέλλον.

 

Στην Ωμέγα, θέλουμε να στηρίξουμε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν επαγγελματικά στο τομέα των σκαφών αναψυχής, για αυτό προσφέρουμε εκπαίδευση για τη θέση του “Κυβερνήτη Σκαφών Αναψυχής “, θέλοντας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που αγαπούν τα τουριστικά επαγγέλματα και τα σκάφη, όχι μόνο να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε μία θέση με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, αλλά να δημιουργήσουμε σωστούς επαγγελματίες, με τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους, μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία διακοπών με σκάφος, στις ελληνικές θάλασσες.