Ο ρόλος των VIP Host για τους υψηλού κύρους τουρίστες στην Ελλάδα

ToNnext big thing για τον ελληνικό τουρισμό, είναι οι VIP services. Τουρίστες, που επισκέπτονται τη χώρα μας και είναι “ξεχωριστοί”: Celebrities, stars του Χόλιγουντ, πολιτικοί, πρίγκιπες, διάσημοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Όλοι αυτοί, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας, καθώς – εκτός από τα τεράστια ποσά που αφήνουν για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν (καθώς και το είδος των υπηρεσιών, όντας, για παράδειγμα, μετακινούνται με ελικόπτερα)- ένα σχόλιό τους στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποδίδει στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία αίγλη τόσο σε επίπεδο πολιτιστικής υπόστασης, όσο και σε επίπεδο υπόστασης ακτών, γαστρονομίας και άλλων θεματικών μορφών τουρισμού.

Με το “είδος” αυτό του τουρισμού να γεννιέται ξανά μετά από τη δεκαετή κρίση που πέρασε η Ελλάδα, το ίδιο συμβαίνει και με τις ευκαιρίες. Όσο η οικονομία επωφελείται σε όλο το φάσμα της από τις υψηλότερες τιμές που δημιουργεί η μεταστροφή στον λεγόμενο ποιοτικό τουρισμό, τόσο περισσότερες είναι οι εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με τον VIP τουρισμό και, κατά συνέπεια, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. Στο συγκεκριμένο κλάδο, ωστόσο, είναι ζήτημα “ζωής και θανάτου” να εργάζονται άτομα με εξειδίκευση και βαθιά γνώση του αντικειμένου τους, καθώς οι άνθρωποι που καλούνται να εξυπηρετήσουν και οι υπηρεσίες που καλούνται να παρέχουν κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Αυτός είναι και ο λόγος που τα επαγγέλματα, όπως αυτό του VIP Host -του εξειδικευμένου επαγγελματία που θα εγγυηθεί ότι όλα στις διακοπές του VIP επισκέπτη θα κυλήσουν δίχως απρόοπτα- θεωρούνται ότι είναι το παρόν και το μέλλον του τουρισμού, ενώ οι επαγγελματίες του είδους είναι ελάχιστοι, περιζήτητοι και… καλοπληρωμένοι.

Με τη μεταστροφή ωστόσο στον τουρισμό πολυτελείας, ειδικά σε κοσμοπολίτικα μέρη όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, οι Σπέτσες και άλλα, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε πόλο έλξης, παγκοσμίως, δημιουργείται και μία ανάγκη για την ύπαρξη VIP Host, στον χώρο της φιλοξενίας και της εξυπηρέτησης και άλλων συναφών επαγγελμάτων, που είναι αναγκαία για να παρέχουν υπηρεσίες στους ευκατάστατους επισκέπτες.

Για παράδειγμα, ένας ευκατάστατος επισκέπτης σε κάποιο από τα κοσμοπολίτικα νησιά, σίγουρα θα ναυλώσει ένα ιδιωτικό σκάφος αναψυχής, για να κάνει island hoping και να εξερευνήσει και άλλα μέρη. Επομένως, τα εξειδικευμένα πληρώματα με τη σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητα, (ή καλύτερα περιζήτητα!) για να εξασφαλίσουν ευχάριστες και δίχως απρόοπτα διακοπές για τους πελάτες αυτούς.

Επιπλέον, η ύπαρξη τακτικών επισκεπτών κύρους, είτε είναι celebrities είτε είναι κάποιος σεΐχης ή πρίγκιπας, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας, αθλητής κλπ, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την ύπαρξη VIP Hosts. Ανθρώπων που γνωρίζουν πως πρέπει να οργανώσουν κάθε κομμάτι των διακοπών τέτοιων ανθρώπων, από τη στιγμή που θα φτάσουν στη χώρα μας, μέχρι να επιβιβαστούν για να αναχωρήσουν. Σε έναν ευκατάστατο πελάτη, η διασφάλιση της ικανοποίησης του, είναι πιο εύκολη, καθώς οι απαιτήσεις είναι συνήθως βατές και φροντίζουμε απλά να βρίσκονται όλα στην εντέλεια και ο πελάτης να ξοδέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Στους VIP πελάτες ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο σύνθετα.

Ένας VIP πελάτης, ακολουθείται από μεγάλο αριθμό ατόμων, είτε αυτά τα άτομα είναι μέρος της παρέας ή οικογένειας του, είτε είναι άτομα του προσωπικού ασφαλείας του ή των ανθρώπων που τον/την ακολουθούν για το κομμάτι της δουλειάς του. Ένας VIP Host, έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να διασφαλίσει τα πάντα γύρω από αυτούς τους πελάτες. Θα διασφαλίσει τα δωμάτια για όλα τα άτομα που θα έρθουν, θα φροντίσει για την ύπαρξη του απαραίτητου επιπλέον προσωπικού ασφαλείας, την αποφυγή παπαράτσι αν πρόκειται για celebrity, τα μέρη που θα επισκεφτούν, τα εστιατόρια τα οποία θα γευματίσουν και άλλα. Όλα αυτά ωστόσο, απαιτούν την απαραίτητη εκπαίδευση όμως, προκειμένου να υπάρχει σωστή γνώση και κατανόηση του αντικειμένου και των αναγκών της συγκεκριμένης κατηγορίας πελατών.

Στην Ωμέγα, πιστεύουμε στο όραμα της Ελλάδας να αναβαθμιστεί ως προς το τουριστικό κοινό το οποίο την επισκέπτεται και θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη εκπαίδευση σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν μέρος της τουριστικής βιομηχανίας που θα προσφέρει κορυφαίες εμπειρίες σε τέτοιους πελάτες, είτε πρόκειται για κυβερνήτες σκαφών αναψυχής ή προσωπικό πληρώματος μίας θαλαμηγού, είτε πρόκειται για ένα VIP Host. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο να δημιουργήσουμε επαγγελματίες σε επαγγέλματα και θέσεις με μέλλον και προοπτικές ανάπτυξης, αλλά να βάλουμε και εμείς έμμεσα, το δικό μας λιθαράκι, στην επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων μας, αλλά και στη δημιουργία μίας καλύτερης τουριστικής βιομηχανίας, για μία Ελλάδα, με ποιοτικό τουριστικό κοινό.